Menu
Blogs / Haartips

Haarkleuring & zwangerschap

Wat jij wil weten over het kleuren van je haar tijdens je zwangerschap. 
Ook als je zwanger bent wil je er leuk en verzorgd uitzien! Er zullen ongetwijfeld veel vragen in je opkomen. Mag ik sporten, naar de sauna en wat mag ik wel of niet eten? En hoe zit het met het verven van je haar? We hebben het voor je uitgezocht en in deze blog geven we antwoord op die laatste vraag.   

Hoe pakt haarverf als je zwanger bent?

Meestal pakt haarverf ook tijdens de zwangerschap goed. Maar meestal is dus niet altijd. De structuur van je haar kan veranderen als je zwanger bent. Bij de één kan het haar voller worden en de ander kan juist last krijgen van dunner haar door de hormonen. Er kan ook sprake zijn van haaruitval of haar dat sneller vet wordt. 

Als de structuur van het haar verandert, kan dat van invloed zijn op het kleurresultaat. Kleuren kunnen sneller doorslaan of warmer uitpakken. Daarnaast kan de hoofdhuid gevoeliger zijn, waardoor de verf een branderig gevoel op je hoofdhuid kan geven. Het is dus altijd handig om de haarverf eerst te testen op een pluk haar en te bekijken hoe het haar en je hoofdhuid reageert op de verf. 

Tip: ga niet zelf aan de slag, maar ga naar de kapper. Zij hebben hier ervaring mee en weten wat het beste is voor je haar. 

Is haarverf schadelijk voor moeder of kind?

Het RIVM geeft hierop het volgende antwoord: 

 “Producenten van consumentenartikelen (waaronder de leveranciers van uw producten) zijn verantwoordelijk voor het op de markt brengen van veilige producten. Voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals haarverfmiddelen zijn Europese regels in de Cosmetica Verordening vastgelegd. Een van de vereisten is dat haarkleurstoffen door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (de SCCS) beoordeeld worden op veiligheid alvorens de producten op de markt worden gebracht. 

De haarkleurstof moet hierbij veilig worden bevonden voor alle mogelijke gebruikers, dus ook voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Uw klanten mogen er dus vanuit gaan dat haarkleurstoffen die op de markt zijn veilig gebruikt kunnen worden. 

Een haarverfmiddel bevat echter meer stoffen en het is de verantwoordelijkheid van de producent dat het product veilig gebruikt kan worden.

Je mag er dus vanuit gaan dat haarverf, die in Europa verkrijgbaar is, veilig is voor zwangere vrouwen. Voor 100% zekerheid wordt aangeraden om contact op te nemen met je huisarts en/of met de producent van de haarverf en vraag het na bij hen.   


Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of onzekerheden? Stel je vraag aan ons en we zoeken het voor je uit!
 

Nog geen reactie

    Laat een bericht achter