Menu
Blogs / Producten

Tenminste houdbaar tot…

Hoe lang is haarcosmetica houdbaar?

Van de houdbaarheid van levensmiddelen weten we allemaal. Maar ook cosmetica, en ook haarcosmetica, heeft een beperkte houdbaarheid. Gelukkig geen dagen of weken, maar wel maanden of jaren. Een crème of gel kan zijn werkzaamheid of geur verliezen als het te lang staat. Goed om dit te weten van de producten in je eigen badkamer, maar zeker ook van de producten die je gebruikt of verkoopt aan je klanten in de salon. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de houdbaarheid, dan weet je zeker dat wat je pakt nog goed is.  

Open of dicht?

Haarcosmetica in ongeopende verpakkingen blijft heel lang goed. Is een product langer dan 30 maanden houdbaar na productie, dan hoeft er geen houdbaarheidsdatum vermeld te worden op de verpakking. Voor verreweg de meeste cosmetica is dit het geval. Het wil echter niet zeggen dat je producten tot in lengte van jaren kan laten staan. De houdbaarheid is namelijk ook afhankelijk van hoe het product verpakt is, welke ingrediënten erin verwerkt zijn en of het product conserveringsmiddelen bevat.  Je mag ervan uitgaan dat de meeste haarproducten ongeopend tot zo’n 3 jaar nog prima werken, zéker als ze op een koele en droge plek worden bewaard. 

Op producten die korter dan 30 maanden na productie houdbaar zijn staat altijd een houdbaarheidsdatum, meestal aangegeven met de tekst ‘bij voorkeur te gebruiken voor (datum).  

Wat is een PAO-symbool?

Door opening van een verpakking wordt de houdbaarheid van een product beperkt. De houdbaarheidstermijn na opening wordt aangegeven met het PAO-symbool: Periode After Opening. Na opening van de verpakking wordt de inhoud namelijk blootgesteld aan zuurstof, water en eventueel ook bacteriën die aan je handen zitten. Dit beïnvloedt de tijd die je het product kan gebruiken. Het PAO-symbool is een geopend potje met daarop de houdbaarheid uitgedrukt in maanden, bijvoorbeeld 6M of 12M. Gedurende deze aangegeven periode zal het product zijn oorspronkelijke werking en functie behouden. Na deze tijd staat de fabrikant van het product niet meer garant voor de kwaliteit ervan.   

Houdbaarheid van natuurlijke en ecologische producten

Bij natuurlijke en ecologische haarproducten is het verstandig om alerter te zijn. Aan deze producten worden namelijk geen synthetische conserveringsmiddelen, zoals parabenen toegevoegd. Hierdoor hebben de producten vaak een beperktere houdbaarheid. Je kan ze niet jarenlang bewaren, ook niet ongeopend. Daarnaast is het bewaren op een koele, droge en donkere plek bij deze producten extra van belang. Soms wordt zelfs geadviseerd ze in de koelkast te bewaren.  

Geen PAO-symbool op de verpakking?

Zoals gezegd zijn heel veel cosmeticaproducten ongeopend zo lang houdbaar dat er geen houdbaarheidsdatum opstaat, maar alleen een PAO-symbool. Sommige producten hebben echter ook geen PAO-symbool. Dit is het geval bij producten die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden of waarvan de verpakking niet geopend kan worden, zoals aerosol-verpakkingen. Een haarlak of mousse in een spuitbus blijft heel lang goed, omdat er geen lucht, water of bacterie bij kan komen. Hoelang ze dan goed blijven is moeilijk te zeggen, dit kan echt wel 5 tot 6 jaar zijn. Maar een goede mousse of finish spray is tegen die tijd allang op natuurlijk!  

In de prullenbak?

Een product waarvan de houdbaarheidstermijn verstreken is hoeft echt niet meteen weggegooid te worden. Kijk, ruik en voel, dan weet je zelf wel of een product nog goed is of niet. Is je product veranderd van geur of kleur of is het waterig, korrelig of uitgedroogd? Pak dan een nieuwe verpakking. Maar ontdek je er niets geks aan, dan kun je het nog best een tijdje gebruiken. De houdbaarheidstermijn is namelijk een richtlijn.  

We hebben het in deze blog vooral over cosmetica en haarproducten, maar we willen hier wel even de kanttekening plaatsen dat je je bij producten met een UV-filter wel moet houden aan de periode after opening. De werking van het UV-filter zal namelijk echt afnemen naarmate een product langer geopend is en dat is nu juist waarvoor je het gebruikt. 

Opruimen

De inhoud van de meeste keukenkastjes zal wel regelmatig worden gecheckt op houdbaarheid, zeker als we het betreffende product gaan gebruiken in een gerecht. Niemand wil tenslotte ziek worden. Maar of dat voor de kastjes in onze badkamers ook geldt? Misschien niet zo’n gek idee om eens te doen. Dat ruimt lekker op! En nóg een voordeel, er is weer ruimte voor nieuwe lekkere producten! Shoppen maar! 

Nog geen reactie

    Laat een bericht achter