Eerste hulp bij haar als stro

Eerste hulp bij haar als stro

 Droog haar is een vervelend kwaaltje. Je haar voelt ruw aan en ziet er dof uit. Twijfel jij of je droog haar hebt? Het is gemakkelijk te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Je hebt gespleten haarpunten
  • Je haar breekt snel af en staat vaak de verkeerde kant op
  • Je haar klit snel
  • Je haar voelt ruw aan
  • Je haar glans niet   

Hoe ontstaat droog haar?

Droog haar heeft meestal maar 2 oorzaken: 1 je talgproductie is aan de lage kant, 2 je haar is overbelast en bevat daardoor te weinig vocht. 

Lage talgproductie

Vaak gaat droog haar gepaard met een droge hoofdhuid. De talgproductie van de hoofdhuid is dan te laag. Dit kan te maken hebben met hormonen (zwangerschap, overgang, medicatie), te vaak wassen, te veel chloor of een tekort aan vitamines. Vooral vitamine A is een belangrijke factor voor een gezonde talgproductie. 

Haarschubben bevatten geen vocht 

Blonderen, verven en permanenten kan een mooie coupe geven, maar te veel is helaas niet goed voor het haar. De haarschubben blijven openstaan, waardoor het geen vocht meer kan vasthouden, met droog haar als gevolg. Ook hitte heeft geen gunstig effect op de conditie van het haar. Hittetools (föhn, stijltang) en te heet douchen zorgen er ook voor dat je lokken er alleen maar pluiziger en droger uit gaan zien. 

Wist je dat?

  • Je haar droger wordt naarmate ouder je bent? Je haar maakt van nature namelijk steeds minder olie aan.
  • Droog haar vaker voorkomt bij mensen met krullend haar?
  • Men in de winter vaker last heeft van droog haar? Dit komt door de sterkere temperatuurswisselingen.

Advies bij droog haar

Zorg dat je genoeg vitamine A binnenkrijgt om je talgproductie op gang te houden. Vitamine A is te vinden in o.a. wortels, sinaasappels, bloemkool, zuivel, vlees en vis. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een vitamine A supplement te slikken. 

Was je haar maximaal 2 tot 3 keer per week. Door het wassen verwijder je namelijk de talg van je hoofdhuid. 

Spoel je haar altijd uit nadat je hebt gezwommen in zee- of zwembadwater. Het is ook verstandig je haar af te spoelen vóórdat je gaat zwemmen. Dan hebben jouw haarschubben zich al volgezogen met water zonder overmatig chloor of zout. 

Gebruik haarverzorgingsproducten speciaal voor droog of beschadigd haar. Wij raden de volgende producten aan: een vochthoudende shampoo zoals Argan Oil Shampoo of de Neutrea Plus shampoo, een rijk voedende Conditioner en een ultiem verzorgend masker. 

Laat chemische behandelingen, zoals verven of een permanent zetten over aan de professional. Hij of zij weet precies wat jouw haar wel en niet aankan en zal de juiste producten gebruiken. Er zijn tegenwoordig zelfs speciale producten welke je haar extra beschermen tijdens chemische behandelingen. 

Pas op met hitte! Dit geldt voor zowel de hitte van de douche als van de stylingtools. Wil je toch een föhn, stijltang of krultang gebruiken? Doe dit dan altijd in combinatie met een hitte beschermend product.

Helaas kost het verzorgen van droog haar tijd. Je haar zal dus niet van de ene op de andere dag hersteld zijn. Wil je jouw droge haar even snel laten glanzen? Gebruik dan een olie. Deze maakt je haar in no-time glad en glanzend.

Maar let op, dit is geen langdurende oplossing. Blijf daarvoor vooral gezond eten, niet te vaak wassen en pas op met hitte! 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.