Gevoelige hoofdhuid? Tips & advies

Gevoelige hoofdhuid? Tips & advies

Get rid of it(ch)

Een vervelend probleem, een gevoelige hoofdhuid. Jeuk, schilfertjes, roodheid, tintelingen of een droge hoofdhuid, je hebt het allemaal liever niet. Gelukkig is het wel vaak op te lossen. Soms is er wel wat tijd en dus geduld nodig, maar met de juiste producten en onderstaande do’s en dont’s kom je meestal een heel eind. Wij geven je een aantal tips! 

Mogelijke oorzaken van een gevoelige hoofdhuid

Allereerst noemen we de belangrijkste oorzaken van een gevoelige hoofdhuid: 

  • Verkeerde shampoo: dit is één van de belangrijkste oorzaken van een gevoelige hoofdhuid bij veel mensen. Een shampoo met agressieve reinigingsproducten of oppervlakte-actieve stoffen kunnen de natuurlijke zuurtegraad beïnvloeden en zo je hoofdhuid vatbaar maken voor droogte en irritatie. 
  • Huidproblemen: bij sommige mensen ontstaat een gevoelige hoofdhuid na het behandelen van huidproblemen, zoals psoriasis. 
  • Weersomstandigheden, bijv. zon, kou, warmte, wind. 
  • Fysieke of emotionele stress. 
  • Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, menopauze en de menstruatiecyclus. 
  • Voedselallergieën of –intoleranties. 

Wat moet je doen of juist laten?

Roos of eczeem?

 Ga eerst na waar je precies last van hebt. Is het roos, eczeem of misschien zelfs een andere huidaandoening. Meestal kun je dit al gemakkelijk zelf vaststellen. Roos bestaat uit witte kleine schilfertjes. Eczeem is vaak wat geliger van kleur en de hoofdhuid kan rood zien. Raadpleeg bij twijfel of ernstige eczeem altijd een huisarts.   

Was je haar niet te vaak.

Dit kan de hoofdhuid namelijk uitdrogen. Was je jouw haar iedere dag? Probeer dit dan eens in de twee dagen te doen.    

Borstel voorzichtig en zeker niet te vaak.

Daarnaast kun je bij een geïrriteerde hoofdhuid het beste een borstel gebruiken, die gemaakt is van natuurlijk materiaal, zoals een borstel met echt haar van bijvoorbeeld een wild zwijn. 

Gebruik stylingsproducten voor de gevoelige hoofdhuid.

Ga niet in de weer met heftige stylingsproducten vol alcohol en siliconen. Dit irriteert en verstopt de hoofdhuid. Vraag om een goed advies en passend product bij je kapper. Zij weten precies wat past bij jouw haar en specifieke probleem.  

Vermijd hitte.

Denk dan niet alleen aan de warmte van de zon, maar ook aan een föhn of stijltang of zelfs te warm douchen. Hitte zorgt namelijk voor extra talgproductie. 

Spoel je shampoo en conditioner goed uit.

Resten van deze producten kunnen voor irritatie zorgen. Goed uitspoelen dus met lauwwarm water.   

Was met de juiste shampoo.

Heb je wel last van eczeem en jeuk, maar is je huid niet droog? Was dan minimaal 2x per week met een milde anti-roos shampoo, zoals Calmare Scalp Protect Shampoo. Heb je naast jeuk en/of eczeem ook last van een trekkerige, droge hoofdhuid? Kies dan voor een vochthoudende shampoo zonder kleur- en geurstoffen. Neutrea Plus Shampoo van Calmare is dan een goede keus! 

 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.