Haar verven tijdens zwangerschap

Haar verven tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent komen er, zeker bij een eerste, allerlei vragen in je op. Logisch, want je wil het goed doen en het beste voor jou en je kind. Wat mag ik wel en niet eten? Mag ik sporten? Mag ik naar de sauna? Maar misschien ook wel ‘Kan en mag ik mijn haar verven?’ Ook als je zwanger bent, wil je er natuurlijk leuk en verzorgd uitzien!

Eigenlijk is deze vraag tweeledig. Enerzijds wil je weten of haarverf schadelijk is voor moeder of kind. Anderzijds ben je misschien benieuwd of haarverf wel pakt als je zwanger bent. 

Laten we beginnen met het eerste: is haarverf schadelijk voor moeder of kind? Het RIVM geeft hierop het volgende antwoord:

 “Producenten van consumentenartikelen (waaronder de leveranciers van uw producten) zijn verantwoordelijk voor het op de markt brengen van veilige producten. Voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals haarverfmiddelen zijn Europese regels in de Cosmetica Verordening vastgelegd. Een van de vereisten is dat haarkleurstoffen door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (de SCCS) beoordeeld worden op veiligheid alvorens de producten op de markt worden gebracht.

De haarkleurstof moet hierbij veilig worden bevonden voor alle mogelijke gebruikers, dus ook voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Uw klanten mogen er dus vanuit gaan dat haarkleurstoffen die op de markt zijn veilig gebruikt kunnen worden.

Een haarverfmiddel bevat echter meer stoffen en het is de verantwoordelijkheid van de producent dat het product veilig gebruikt kan worden.”

Je mag er dus vanuit gaan dat haarverf, die in Europa verkrijgbaar is, veilig is voor zwangeren. Voor 100% zekerheid wordt aangeraden om contact op te nemen met je huisarts en/of met de producent van de haarverf en vraag het na bij hen.  

De tweede vraag is: Pakt haarverf wel goed genoeg als je zwanger bent?

Meestal pakt haarverf ook tijdens zwangerschap goed. Meestal is dus niet altijd. De structuur van je haar kan wel degelijk veranderen als je zwanger bent. Bij vrouwen kan het haar voller worden door de hormonen of je kunt juist last krijgen van dunner haar en haaruitval. Je haar kan ook vetter worden.

Dit alles kan van invloed zijn op het kleurresultaat. Kleuren kunnen sneller doorslaan of warmer uitpakken. Daarnaast kan de hoofdhuid gevoeliger zijn, waardoor de verf een branderig gevoel op je hoofdhuid kan geven. Het is dus altijd handig om de haarverf eerst te testen op een pluk haar en te bekijken hoe het haar en je hoofdhuid reageert op de verf.

De belangrijkste tip: ga niet zelf aan de slag, maar ga naar de kapper. Zij hebben ervaring hiermee en weten wat het beste is voor je haar.


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.