Hoofdroos is een vervelend probleem. Buiten dat je hoofdhuid vaak jeukt is het probleem vaak zo zichtbaar. De witte schilfertjes op je kleding maken dat je je schaamt en bang bent dat anderen denken dat je je haar niet goed wast. Niets is minder waar. Tijd om eens wat feiten en fabels op een rijtje te zetten, net als handige tips om die vervelende roos te verminderen of zelfs te verhelpen!
Feiten en fabels!
Hoofdroos is hetzelfde als een droge schilferige hoofdhuid
Fabel: Bij hoofdroos heb je last van gelige, vaak wat vettige schilfers, die niet zo makkelijk loslaten. Bij een droge hoofdhuid die ook schilfert zijn de schilfers fijn en wit van kleur. Als je je handen door je haar haalt, vallen de schilfers er gemakkelijk uit.
Hoofdroos is het meest voorkomende hoofdhuidprobleem
Feit: Hoofdroos is de meest voorkomende vorm van hoofdhuidproblemen. Zeker de helft van de mensen heeft er weleens last van. En heb je het eenmaal gehad, dan blijf je er vaak gevoelig voor. Gelukkig is het niet besmettelijk en het heeft ook niets te maken met persoonlijke hygiëne.
Niet krabben!
Feit: Hoe lastig het ook is om niet te krabben, want ja, roos geeft over het algemeen ook vaak jeuk op de hoofdhuid, probeer niet te krabben. Krabben vergroot het risico op ontstekingen en dat kun je beter voorkomen natuurlijk.
Roos wordt veroorzaakt door een overactieve hoofdhuid
Feit: de hoofdhuid vernieuwt zich continu. De huidcellen delen zich en vernieuwen de huid. Oude dode huidcellen laten los. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar. Bij mensen met roos gebeurt die huidvernieuwing 2x zo snel. Er zijn dan zoveel dode huidcellen die tegelijk loslaten dat ze aan elkaar plakken en zichtbare schilfers vormen. Het plakkerig worden van de schilfers komt ook doordat de huid meer talg aanmaakt om uitdroging te voorkomen.
Stress is een oorzaak van hoofdroos
Fabel: stress is geen oorzaak van hoofdroos, maar kan het wel verergeren. Door stress stijgen bepaalde hormoonspiegels, zoals die van testosteron en cortisol. Dit heeft invloed op de talgproductie. Stress beïnvloedt ook je immuunsysteem, hierdoor kan je hoofdhuid uit balans raken. Dat is vaak ook niet van positieve invloed op je hoofdhuid.
Gezonde voeding maakt geen verschil bij roos
Fabel: voeding maakt zeker wel verschil! Want eet je ongezond, dus te veel suiker en vet bijvoorbeeld, dan stijgt je insulinespiegel. Dit veroorzaakt een overproductie van talg wat kan leiden tot meer schilfervorming.
In de winter is je hoofdroos vaak erger
Feit: misschien is het je al eens opgevallen dat de roos in de winter erger is dan in de zomer? Dit komt door de grotere temperatuurverschillen waar je hoofdhuid aan blootgesteld wordt. Je hoofdhuid reageert vaak op de overgang van de kou buiten naar de warmte binnen met extra schilfervorming tot gevolg.
Roos veroorzaakt haaruitval
Fabel: roos is niet de directe oorzaak van haaruitval. Indirect kan roos wel haaruitval veroorzaken. Door de vaak aanwezige jeuk krabben mensen vaker. Hierdoor kunnen haarwortels geïrriteerd en verzwakt raken, waardoor haren eerder uitvallen.
En dan nu onze tips!
Wat kun je zelf doen om de hoofdroos te verminderen of zelfs te verhelpen?
- Gebruik een goede anti-roosshampoo, eentje die je haar goed reinigt, maar zacht is voor je hoofdhuid. Calmare Scalp Protect Shampoo is effectief tegen roos, mild voor haar & hoofdhuid, vermindert jeuk en ruikt heerlijk fris!
- Was je haar om de dag. Dat is de ultieme frequentie. Bij minder vaak wassen hopen talg, dode huidcellen en achtergebleven stylingsproducten zich te veel op. Bij vaker wassen prikkel je de hoofdhuid te veel en maakt je huid juist nog meer talg en olie aan, wat roos erger maakt.
- Verschoon regelmatig je kussensloop en houdt je borstel, kam en stylingtool goed schoon.
- Liever niet:
- Krabben dus! Lastig, maar echt beter van niet.
- Te hete stylingtools
- Droge lucht
- Chemische behandelingen als kleuren en permanenten
We hopen dat je wat hebt aan al deze info en tips! Want niet is zo vervelend als hoofdroos.
Laat een reactie achter