Keratine, het fundament van ons haar!

Keratine, het fundament van ons haar!

Keratineshampoo, keratinemasker, keratinebehandeling… Keratine is een veelgebruikt ingrediënt in haarverzorging en dat is niet voor niets! Maar wat is keratine eigenlijk en wat doet het in het haar? In deze blog lees je alle technische info over dit wel heel populaire en onmisbare stofje! Volgende week gaan we het hebben over de manieren waarop je keratine kunt toevoegen aan je haar en wanneer je welk product kiest. 

Haarstructuur 

Eigenlijk moeten we eerst even terug naar de basis en weten hoe ons haar is opgebouwd. Een haar bestaat uit 3 lagen: de cuticula (schubbenlaag), de cortex (vezellaag) en de medulla (merg- of luchtkanaal). De cortex is de laag waar het om gaat als je het over keratine hebt. Deze bevat van nature een uitgebalanceerde hoeveelheid vocht en keratine. Afhankelijk van het type haar varieert het percentage keratine van 80 tot 95%. Zo heeft Aziatisch haar een hoger percentage keratine, zo’n 94%, en Afrikaans haar 85%. Europees haar bevat 89% keratine en bestaat verder uit 8% vocht en 3% mineralen. 

Wat is keratine?

Keratine is een lichaamseigen bouwstof, een proteïne, dat voorkomt in ons haar, huid en onze nagels. Het wordt gevormd door verschillende aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Een van de belangrijkste aminozuren in keratine is het aminozuur cysteïne, wat van invloed is op de kwaliteit van de zwavelbruggen in ons haar. Die zwavelbruggen geven het haar stevigheid en bepalen de vorm van je haar: steil, golvend of krullend.  

De juiste balans

De verhouding tussen keratine en vocht in je haar is dus genetisch bepaald. Je lichaam zorgt voor de juiste balans, van binnenuit. De balans in het haar kan echter verstoord raken door vooral externe invloeden: 

  • Chemische behandelingen (kleuren, blonderen, permanenten) 
  • Hoge temperaturen van stylingtools 
  • Het weer (zon, wind en regen) 
  • Chloor en zeezout 
  • Lage kwaliteit verzorgingsproducten 
  • Veroudering van het haar 

Verstoorde keratine-vochtbalans

Een verstoorde keratinebalans in onze huid kan ons lichaam zelf herstellen, keratine wordt indien nodig aangevuld. Dit geldt niet voor de keratinehoeveelheid in ons haar. Haar wat minder keratine bevat dan het van nature zou moeten hebben, gaat meer vocht vasthouden. Hierdoor wordt het zwaarder en verliest het elasticiteit en volume. Je haren verzwakken en verliezen hun sterkte en veerkracht en worden pluizig, breekbaar en dof.  

Help, wat nu?

Wil je alvast wat meer lezen over de keratine houdende producten van Calmare? Klikt dan op het desbetreffende product en je leest er alles over:

 

 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.