(haar)Kleur bekennen!

(haar)Kleur bekennen!

(haar)KLEUR BEKENNEN! 

Welke haarkleur past het best bij jou? 

Misschien heb je het al eens gedaan, een kleurenanalyse. Leuk om te ontdekken welke kleuren het mooiste in jou naar boven halen. Je krijgt advies over de kleuren van je kleding en soms ook make-up. Nog beter is om het plaatje compleet te maken met ook de juiste haarkleur! Daarin is natuurlijk ook zoveel te kiezen. Maar wist je dat meer dan de helft van alle haarkleuren niet bij jou past?  

Het antwoord op de vraag ‘welke haarkleur dan wel bij je past’ is simpel, dat is jouw eigen haarkleur. Maar altijd dezelfde kleur is toch wat saai. Wil je weleens wat anders? Lees dan in deze blog waar je op moet letten!   

Koel of warm 

Bij het kiezen van een juiste haarkleur is het ‘t belangrijkste om te bepalen of je een overwegend warm, koel, gedempt, helder, licht of donker kleurtype bent. Ben je een uitgesproken warm type, dan kun je ook het beste voor een warmere haarkleur gaan. Neem je als warm kleurtype een koele haarkleur of andersom? Dan zal deze kleur niet bij je natuurlijke kleuring passen. Een haarkleur die niet bij je past, kan je er bleek, grauw of soms zelfs ziek uit laten zien! 

Heb je nooit een kleuranalyse gedaan, ga dan uit van je natuurlijke haarkleur. Wanneer je dicht bij je natuurlijke haarkleur blijft, kan er eigenlijk niet veel misgaan. Met dit als basis kun je variëren naar een beetje lichter, donkerder, koeler of warmer. Let op, hoe meer je afwijkt van je natuurlijke kleur, hoe groter de kans dat een kleur je niet zo goed staat.  

Is je haar inmiddels grijs aan het worden, kies dan niet voor een te donkere kleur. Als je haar grijs wordt, verandert ook de kleur van je huid, die wordt zachter. Een te donkere kleur maakt dan onnodig hard.  

Dan nu, de richtlijnen voor de juiste keuze! 

Lentetype: lichte huid met beige ondertoon (soms met sproeten), vaak blauwe, (zacht)bruine, groene ogen of gemengde ogen, blond tot lichtbruin haar 

Jouw kleuradvies:  

 • Donkerblond (goud, koper of karamel) 
 • Natuurlijk blond 
 • Lichtblond  

Ga voor warme tinten als goud en koper. Neem geen assige kleuren en ga niet te donker. 

Ben je een lente/herfsttype? Neem dan een mooie warme haarkleur, middendonker is vaak het mooiste. Ben je een helder lentetype of een lente/wintertype? Neem dan een redelijk warme haarkleur en zorg voor glans op je haar. Ben je een lente/zomertype, neem dan een lichte, vrij warme haarkleur. 

Zomertype: lichte huid met roze ondertoon, meestal blauwe, grijsblauwe of grijze ogen, asblond tot lichtblond haar. 

Jouw kleuradvies:  

 • Zeer licht blond 
 • Lichtblond 
 • Natuurlijk blond 
 • Donkerblond 
 • Asblond  
 • Parelmoertinten 

Ga niet te donker en neem geen roodtinten of gele blondtinten. Warme kleuren kun je het beste vermijden. Deze zullen oneffenheden en rode vlekjes juist extra doen oplichten terwijl een koele kleur de harmonie in je gezicht houdt.  Ben je een licht zomertype ga dan voor lichte, vrij koele kleuren, ze mogen een ietsje warmer zijn dan die van de koele zomer. Ben je een zomer/wintertype? Dan staan koele, middendonkere haarkleuren je het beste. 

Herfsttype: lichte huid met een warme ondertoon (soms met sproeten), vaak blauwgroene, goudbruine, groenbruine tot groene ogen, koperrood, honingblond tot lichtbruin haar. 

Jouw kleuradvies:  

 • Roodbruin 
 • Kastanjebruin 
 • Bruin 
 • Lichtbruin (koperrood, hazelnoot, kastanje) 
 • Donkerblond  

Iets donkere natuurtinten, warmere roodtinten passen het best bij je. Neem geen assige kleuren, die maken je huid grauw. Ben je een neutraal herfsttype of een zomer/herfsttype? Neem dan iets minder warme kleuren, middendonker tinten zijn het beste. Ben je inmiddels grijs dan staan neutralen, wat lichtere kleuren meestal beter. Ben je een diep herfsttype of een herfst/wintertype? Kies dan wat donkere, vrij warme kleuren. 

Wintertype: olijfkleurige tot donkere huid, bruine ogen, maar ook blauwvarianten en grijsvarianten mogelijk, donkerbruin haar tot blauwzwart haar 

Kleuradvies:  

 • Zwart 
 • Donkerbruin 
 • Lichtbruin 
 • Asbruin  

Neem geen warme roodtinten of geelblonde kleuren. Ben je een helder wintertype. Neem dan vrij koele, glanzende haarkleuren. Ben je een diep wintertype, neem dan donkere, vrij koele kleuren, tenzij je grijs of 45+ bent, houd het dan wat zachter. Hele donkere kleuren worden nu te hard en tekenen te veel in je gezicht. 

Tijd om te kiezen! 

Voor welke kleur ga jij? Onze tip hierbij: ga altijd naar een ervaren kapper om je haar te laten kleuren. Een kapper weet namelijk het beste wat er wel en niet mogelijk is met jouw haarkleur en heeft de benodigde vakkennis. De kapper kan je goed kleuradvies geven en weet hoe je deze kleur het beste kunt realiseren. Iedereen heeft van nature allerlei pigmenten in het haar, zowel warme als koele. Een goede kapper weet wat er ongeveer gaat gebeuren met jouw haar. Ga daarom nooit zelf experimenteren. 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.