Parabenen, wel of liever niet?

Parabenen, wel of liever niet?

Parabenen, wel of liever niet?

Meer dan ooit zijn we ons er bewust van hoe belangrijk het is onze huid en ons haar goed te verzorgen. Daarbij willen we zoveel mogelijk het gebruik van schadelijke chemische stoffen vermijden. Door de jaren heen zijn we steeds meer te weten gekomen over ingrediënten die we gebruiken of gebruikten in bijvoorbeeld cosmetica. Parabenen zijn daarbij veelbesproken. De vraag is dus 'Parabenen, wel of liever niet?' Wat weten we er intussen eigenlijk van? Vormen ze nou wel of geen risico voor onze gezondheid? Je leest erover in deze blog! 

Wat zijn parabenen?

Parabenen behoren tot de conserveringsmiddelen. Ze doden de bacteriën en schimmels die binnen het product proberen te groeien en zorgen zo voor een langere houdbaarheid. Parabenen zijn een chemische samenstelling van para-hydroxybenzoëzuur en worden al meer dan 80 jaar gebruikt als conserveermiddel. Parabenen worden gebruikt in cosmetica, huid- en haarverzorgingsproducten en in schoonmaakmiddelen, levensmiddelen en geneesmiddelen. Meer dan 75% van de verzorgingsproducten bevat parabenen. De concentratie parabenen hierin varieert van ongeveer 0,3% tot 1%.  

Zijn parabenen gevaarlijk?

De veiligheid van parabenen is een onderwerp waar de meningen sterk over zijn verdeeld. De reden dat getwijfeld wordt aan de veiligheid van parabenen is het feit dat ze een licht oestrogeenachtige werking hebben en daardoor mogelijk een rol spelen bij het ontstaan en de groei van borstkanker. Parabenen in cosmetica kunnen door de huid dringen en opgenomen worden in ons weefsel. Een directe link tussen parabenen en borstkanker is echter nooit bewezen.  

RIVM: Parabenen werken een beetje als het vrouwelijk geslachtshormoon. Parabenen zijn echter 1.000 tot 100.000 keer minder sterk dan het natuurlijke vrouwelijke geslachtshormoon. De beschikbare gegevens over parabenen zijn niet voldoende om vast te stellen of deze stoffen hormoonverstoorders zijn. Bij de maximale hoeveelheden die wettelijk zijn toegestaan in consumentenproducten krijg je weinig binnen. 

Bron: https://www.rivm.nl/hormoonverstorende-stoffen/nieuwe-pagina  

Het is aan jou!

Producten met of zonder parabenen? De keuze is aan jou. Parabenen zijn officieel goedgekeurd voor gebruik in de Cosmeticarichtlijn (76/768/EEG), de Europese wetgeving die alle cosmetica en toiletartikelen regelt. In levensmiddelen worden ze aangeduid met E-nummers: E214 tot en met E219. In cosmetica worden ze met de volgende namen aangeduid: methylparabeen, propylparabeen, butylparabeen, isoparabeen of benzylparabeen. Soms worden andere namen gebruikt, maar omdat ze allemaal op parabeen eindigen, zijn ze makkelijk te herkennen.  

Liever producten zonder parabenen? Steeds meer mensen kiezen hiervoor en het aanbod van parabeenvrije producten wordt daarom ook steeds groter. Veel producten van Calmare Cosmetics zijn ook vrij van parabenen. Dit geldt voor onze Original Haarhersteller, Föhn en Setting Spray, Finish Sprays en Styling Foams bijvoorbeeld, maar ook voor alle shampoos en de Repair Conditioner!

 

Welke Calmare shampoo je dus ook kiest, qua parabenen zit je altijd goed! 

 


Laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat geplaatst.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.